Ajatuksia
Comments 9

Työn, ihmissuhteiden ja harrastusten tasapainottelu

(Scroll down for English)

Voi vitsit millainen viikko takana! Mulla alkoi työt uudessa työpaikassa maanantaina, töissä on tosi kivaa ja työporukka on ihan loistava, MUTTA enpäs muistanutkaan kuinka vähän sitä vapaa-aikaa töiden ja kaikkien muiden hoidettavien asioiden jälkeen oikeasti jää.

Kun on viimeiset puoli vuotta saanut käyttää esim. blogin kirjoittamiseen, koodaamiseen ja urheiluun aikaa vaikka 12h päivässä jos on siltä tuntunut, niin nyt ne tunnit ovat supistuneet ihan muutamaan ja näemmä en ehdi niillä muutamilla tunneillakaan tehdä yhtikäs mitään järkevää.

En käsitä kuinka aiemmin selvisin töistä, harrastuksista, opiskeluista ja erilaisten ihmissuhteiden ylläpidosta (eli siis toisin sanoen normaalista elämästä), enkä todellakaan käsitä miten jotkut ihmiset selviävät näiden lisäksi vielä lapsista.

Muistatteko ne mun tavoitteet, joista kirjoittelin vähän aikaa sitten? Aioin siis mm. käyttää enemmän aikaa ohjelmoinnin ja englannin opiskeluun ja vieläpä tehdä kaikkia siistejä juttuja arki-iltoina, kuten tavata ystäviä ja kokeilla uusia juttuja, kuten liikuntalajeja ja ravintoloita. Ainakin tämän viikon perusteella nuo tuntuu ihan mahdottomilta! Toki tällä viikolla on mennyt paljon aikaa muuttoon liittyviin asioihin (oon mm. ravannut kaupoissa ostelemassa niitä tuhansia pikkuasioita, joita meiltä edelleenkin puuttuu), joten tilanteen pitäisi rauhoittua ainakin niiden osalta, mutta kyllähän sitä silti täytyy jatkossakin käydä kaupassa, tehdä ruokaa, pitää koti siistinä, huolehtia lemmikeistä ja kaikkea muuta vastaavaa.

Mistä siis löytää enemmän aikaa esimerkiksi harrastuksille ja oikeasti niille kivoille jutuille?

DSC_0324

Koska listat on ihania, kokosin alle vinkkejä kuinka aikaa voi säästää ja näiden neuvojen mukaan aion toimia jatkossa myös itsekin:

 1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty — ainakin ruokaostoksilla. Suunnittele seuraavan viikon ruokalista etukäteen, käy ruokakaupassa vain kerran viikossa ja tee ruokaa useammaksi päiväksi kerrallaan. Tällä keinolla säästää todennäköisesti myös rahaa, sillä heräteostokset jäävät tällä tavoin tekemättä.
 2. Automatisoi kaikki minkä voit. Esimerkiksi muuta kaikki laskut e-laskuksi tai toistuviksi maksuiksi ja tilaa lemmikkien ruoat netistä kuukaudeksi kerrallaan ja tallenna ostoskori, jotta voit tehdä saman tilauksen uudelleen seuraavassa kuussa.
 3. Ota myös aamun tunnit tehokäyttöön ja esimerkiksi kuntoile ennen töihin lähtöä.
 4. Sen sijaan, että viettäisit lauantaina siivouspäivän, siivoa pitkin viikkoa vähän kerrallaan. Esim. pese maanantaina pyykit, imuroi tiistaina, pyyhi pölyt keskiviikkona ja puhdista vessa ja peilit torstaina. Pidä tavarat paikoillaan ja pese kylppäri samalla kun käyt suihkussa. Pyyhkäise tiskiallas ja keittiönpöytä puhtaaksi samalla kun teet ruokaa ja laita astiat koneeseen heti käytön jälkeen.
 5. Tee asioita yhtäaikaa. Itse aion yhdistää esimerkiksi koiran lenkittämisen ja englannin opiskelun, eli toisin sanoen soitan lenkillä englannin kielisille ystävilleni.
 6. Rajoita Internet-aikaa. Tätä ei tarvinne edes selittää, koska laskekaapa itse paljonko päivän mittaan käytätte aikaa vaikka pelkästään Instagramissa ja Facebookissa. Kun siihen päälle lisää uutisten ja blogien lukemiset ja kaikki todella ”tärkeät” googlehaut (kuten onko oikea kirjoitustapa Internet-aikaa vai Internetaikaa), niin huomaa, että netissä tulee pyörittyä varmaan useampi tunti päivässä ihan turhaan. Itse teen ainakin Facebookin ja Instagramin kanssa jatkossa siten, että selailen niitä vain kun syön esimerkiksi lounasta yksin tai matkustan bussilla tai kun katson jotain sarjaa tai elokuvaa. Eli toisin sanoen en vilkaise (tai siis selaile vähintään viiden minuutin ajan) niitä puolen tunnin välein kuten nyt.
 7. Katso vähemmän televisiota. Meillä on tapana laittaa jokin sarja pyörimään aina kun syödään, mutta monesti sarja on niin hyvä, että katsotaankin sitä 2, 3, 4, 5  tai jopa 6 jaksoa illassa ja siihenpä se ilta sitten meneekin. Jatkossa arki-iltaisin mulla on lupa katsoa maksimissaan tunti televisiota.

Vaikka nämä säännöt saavatkin mut kuulostamaan noin 4-vuotiaalta jolle vanhemmat ovat asettaneet rajoja, toivon, että niiden avulla ehdin oikeasti tehdä niitä kivoja juttuja, kuten koodata ja kirjoittaa blogia ja tavata ystäviä 🙂

Miten te ootte selvinneet työn, perheen ja harrastusten tasapainottelusta?

DSC_0360

Translated: Huh, what a week! I started my new job on Monday and the whole week has been great! I had a lot of fun and the crew is awesome, BUT I didn’t remember how little free time you have when you’re working.

During the last 6 months I have been able to use 12 hours per day to blogging, or programming or what ever I wanted and now it feels so weird since those hours have decreased to just few. And now I feel like I don’t have time left to do anything.

Do you remember those long term plans I was talking few weeks earlier? I was supposed to spend more time on programming and studying English and I even said I’m going to do some cool stuff on weekdays, like meeting my friends, trying out new hobbies and restaurants etc. Well, now I feel like I don’t have time to do anything like that!

So I figured I should do some planning and scheduling and here are few tips that will help you (and me) to save time:

 1. Plan the next week’s menu, go to grocery store just once a week and make food for several days at the same time. You will even save some money since you can’t do any impulse buying.
 2. Automate everything you can. Use electronic bills and recurring fees, order pet food online for one month at the time and save your order so you can use it again in the next month.
 3. Make those early hours count and work out during the morning before going to work.
 4. Instead of having a weekly cleaning day, clean up little bit everyday. Wash clothes on Monday, vacuum on Tuesday, wipe the dust on Wednesday. Clean the kitchen when you’re cooking and wash the bathroom while you’re in the shower.
 5. Multi-task whenever you can. For example I’m going to practice English while I’m on a walk with my dog.
 6. Use less time on Internet. Seriously.
 7. And watch less TV. We watch usually series while we’re eating and if the serie is good, we might watch 2, 3, 4, 5 or even 6 episodes and well, after that you don’t have time to do anything and you just go to sleep. So I decided that I can watch tv only 1 hour per day on weekdays.

Do you have any life hacks how you’re saving time?

9 Comments

 1. Olin viime keväänä töissä 7.45-15.30. Aamulla heitin lapset hoitoon 7.20, eli heräsin 6 aikoihin. Töitten jälkeen hain lapset. Pari kertaa viikossa kaupassa käynti, yleensä kerran päiväkodista suoraan ja sit kerran viikonloppuna. Tiistaisin kävin ite salilla, joka toinen keskiviikko oli muskari ja torstaisin minä vein ja mies haki esikoisen tanssitunnilta naapurikaupungista. Torstai iltana pystyin ajattelemaan vaan, että onneksi huomenna on perjantai. Tällä hetkellä olen työtön kotiäiti joka ajattelee, ettei koskaan enää. Nyt etsin töitä joita voi tehdä pienemmällä tuntimäärällä. Koska en vaan jaksa. Mies meillä tekee 12h päivää, joten arki on pääasiassa minun pyöritettävänä. Ja lasten kanssa en vaan selviä täydestä tuntimäärästä ilman että näännytän itseni. Minulla aika moni asia menee työn edelle. Ja perhe ja oma terveyteni ennen kaikkea. 🙂

  Liked by 1 henkilö

  • Tuohan se juuri on, että pitää päättää mihin sitä aikaa haluaa käyttää. Itestäkin tuntuu, että jos mulla olis lapsia, niin en varmaan kyllä kävis töissä, ihan vaan jo sen jaksamisen vuoksi.

   Liked by 1 henkilö

 2. Mulla kun on monimuoto-opintoja, eli läsnäoloa aina maanantaista keskiviikkoon 8-16, niin talviaikana en tee koulujuttuja valoisaan aikaan. Silloin ollaan koiran kanssa ulkona ja tehdään muita asioita. Koulujuttuja kerkeää kyllä pakertamaan neljästä yhdeksään ja se saa olla tarpeeksi yhdelle päivälle. Yritän myös olla avaamatta televisiota kovin usein ja ajoittaa ne Netflix-maratonit sadepäiviin, koska no… siinähän se päivä sitten menee!

  Mun elämähän pyörii tällä hetkellä opintojen, karvalaumani ja tavoitteelisen treenaamisen ympärillä. Kovasti mietin aina miten helkkarissa ne luokkalaiset oikein selviää joilla on vielä työt ja lapset tähän päälle. Mutta kaipa ihmisillä on myös eri määrä reserviä käytössään, itseltä ei ihan noin paljoon liikene. Priorisointia, priorisointia!

  Liked by 1 henkilö

  • Sillon ko mä opiskelin töiden ohella, niin delegoin juttuja aika paljo poikaystävälle 😀 Se huolehti lemmikit ja siivosi ja teki ruokaa yms. Jos olisin sillon ollu yksin, niin en ois varmaan opiskelemaan lähtenykkään. Ja sitte skippasin monesti liikunnan tai tein just sitä, että kävin salilla aamulla ennen töihin lähtöä. Oon kyllä niin kateellinen sulle ko pystyt ilta-aikaan opiskelemaan, ite oon niin aamuihminen, että aivot ei pysty vastaanottamaan tai käsittelemään minkäänlaista tietoa joskus viiden jälkeen 😀

   Liked by 1 henkilö

   • Me herätään ”vapailla” vasta 8-10 välillä ja kun syö aamupalat, lenkittää ja leikittää karvapallerot, käy salilla (plus suihkut, tukan kuivaamiset ym.) ja syö uudestaan niin kyllähän ne kouluhommat liukuu väkisin sinne 15-16 hujakoille. Priorisoin siis ehdottomasti niin, että menen salille päivän parhaassa moodissa ja teen koulujutut vähän väsyneenä.

    Liked by 1 henkilö

 3. Onhan se perheen, liikunnan, työn ja kaiken muun sovittaminen joskus tosiaan aika taiteilua. Sama tuntimäärä meillä kaikilla on käytettävänä mutta silti tuntuu, että toiset saa paljon enemmän päivässä aikaan kuin toiset. Ehkä se on tosiaan kiinni siitä priorisoinnista ja siitä, että tunnistaa päivässään nuo haahuilutunnit kuten juuri telkkarin edessä vietetyn ajan ja Instagramin ”nopean” selailun.

  Itsellä toimii sellainen tasaisen kiireen ylläpitäminen. Jos päivässä ei ole mitään ohjelmaa jää tosi helposti nyhjäämään jotain turhanpäivästä. Pieni aikataulutus joka päivälle pitää jotenkin vireänä. Meillä itseasiassa myös lapset ovat tuoneet arkeen jotenkin lisää aikaa. On vähän niinkun pakko olla tehokas jos meinaa päivän aikana jotain aikaan saada.

  Liked by 1 henkilö

  • Onpa kiva kun kävit lukemassa ja kommentoimassa, tuo on kyllä niin totta, että jos päivässä ei ole mitään ohjelmaa, niin monesti sitä ei sitte tee yhtään mitään järkevää koko päivänä! Tai ainakin viettää esimerkiksi tunnin Instassa, kuten esimerkiksi allekirjoittanut tänään 😅 Ja hauskaa, että teillä lapset on tuonu arkeen lisää aikaa, monesti kuulee, et se menee justiin toisin päin 🙂

   Tykkää

 4. Miulla on kanssa tällä hetkellä vapaa-aika vähän kortilla, enkä tosiaan ymmärrä miten tällaisessa kiireessä joku vielä hoitaa tosiaan sen kodin tai edes lemmikit! Huh, nostan kyllä hattua heille kaikille. Priorisoinnin olen todennut todelliseksi kaveriksi kiireessä, että tulee edes jotain tehtyä, ettei vain katoa jonnekin kiireeseen.

  Työpöydälläni seilaa to do -lista, joka lyhenee ja pitenee päivien edetessä. En haaveilekaan kaikkien asioiden suorittamisesta kerralla vaan valitsen muutaman tärkeimmän per päivä ja ne ylivedettyäni tunnen saavuttaneeni sentään jotain sen sijaan, että höyryäisin puolihuolimattomasti sataa asiaa kerralla. 😀 Joinain päivinä annan esimerkiksi aikani internetille, jonain toisena tiskivuorelle, kolmantena ulkoilulle ja neljäntenä imuroimiselle ja joskus saan kaikki nämä hoidettua yhden päivän aikana ja vielä muutaman homman lisääkin. Priorisointi on avain ja asioiden kirjoittaminen to do -listaan etteivät ne unohdu, oli se sitten siivous, kavereiden tapaaminen tai bloggaus.

  Tsemppiä arkeen! 🙂

  Tykkää

  • Mulla on kans to do -lista nyt käytössä jo ihan vaan senki takia, että muistan tehä kaiken mitä on pitäny 😅 Tsemppiä myös sinne arkeen, toivottavasti sullakin kohta tilanne rauhottuu ❤️

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s