Ajatuksia, Oma elämä
Comments 9

Mitkä on sun tavoitteet ja mitä aiot tehdä saavuttaaksesi ne?

(Scroll down for english)

Eräs uusi tuttavani kysyi multa tässä taannoin, että mitä unelmia mulla on. Mikä on mun pitkän aikavälin suunnitelma ja missä näen itseni 5-7 vuoden päästä. Kysymykset vähän yllätti, enkä rehellisesti sanottuna oikein tiennyt edes mitä vastata. Mulla ei ole nimittäin ikinä ollut pitkän aikavälin suunnitelmaa.

Oon elämässäni aina vain reagoinut erilaisiin tilanteisiin. Ja tehnyt isoja, koko elämään vaikuttavia päätöksiä nopeasti silloin kun ne ovat tulleet eteen. Pysähtymättä miettimään sen tarkemmin, että onko tämä edes se suunta jota kohti haluan liikkua. Aiemmassa työpaikassani vaan ajauduin eri tehtäviin. Yhtäkkiä olin ihan eri alallakin, kuin monta vuotta aiemmin aloittaessani työt kyseisessä firmassa ja vaikka se uusi ala tuntui oikealta, osa työtehtävästä ja se työpaikka tuntuivat väärältä. Opiskelin siinä sivussa kaikenlaista, jonka ajattelin olevan hyväksi milloin missäkin työtehtävässä, mutta minkäänlaisia tavoitteita tai varsinaisia suunnitelmia mulla ei ollut. Tiesin, että en ollut kovin onnellinen, mutta en tiennyt missä muuallakaan olisin tai mitä muuta tekisin. Ei ollut mitään konkreettista mitä kohti pyrkiä, eikä mitään tavoitetta, jonka saavuttamiseen olisin voinut keskittyä.

Ja kuinka voisin mitenkään saada sen mitä haluan, jos en edes tiedä mitä haluan?

Kuten vanhat lukijat jo tietävätkin, olen nyt irtisanoutunut ja lähtenyt tavoittelemaan unelmiani. Mutta huomasin jälleen, että minulla ei vieläkään ole mitään selkeää päämäärää. Suurin unelmani on elää onnellista arkea siten, että arki ei edes tunnu arjelta. Kuulostaa tosi kivalta joo, mutta vaatisi varmaan vähän tarkennusta ja jotain kouriintuntuvaa. Pitää asettaa välitavoitteita ja miettiä keinoja, joilla saavutan tämän. Muuten huomaan taas muutaman vuoden kuluttua olevani samassa tilanteessa, vailla päämäärää ja vain ajelehtimassa.

Jokaisella ihmisellä pitäisi olla tavoitteita. Tavoitteita tälle päivälle, viikolle, kuukaudelle ja vuodelle. Konkreettisia asioita joita kohti pyrkiä ja joiden saavuttaminen on omissa käsissä.

DSC_0106

Olen selvitellyt kuluneen viikonlopun aikana vinkkejä siihen, kuinka omat tavoitteet kannattaisi asettaa ja miten ne tulisi todennäköisesti saavutettuakin, ja poimin omasta mielestäni parhaat vinkit alle:

Mitä sinä haluat?

Kaikki lähtee tästä. Kirjaa ylös vaikka 10 asiaa. Asioiden on hyvä olla sellaisia, että voit itse vaikuttaa niiden saavuttamiseen (esim. lottovoittoa tuskin kannattaa kirjata, sen kun voi olla vähän haasteellinen tavoite toteutettavaksi). Kuuntele sydäntäsi ja seuraa tunteistasi. Äläkä välitä siitä mitä muut ajattelevat.

Priorisoi ja tarkenna

Poimi listalta ne asiat, jotka ovat tärkeimmät ja joiden eteen haluat alkaa työskentelemään saman tien. Tarkenna ja jaa tavoite välitavoitteisiin. Jos tavoitteesi on onnellinen elämä, mitä se käytännössä tarkoittaa? Uutta alaa, uusia ihmissuhteita tai uusia harrastuksia? Terveellisimpiä elämäntapoja?

Aseta tavoitteille aikarajat

On helppo sanoa, että haluaa sitten joskus tehdä sitä ja tätä. Ja jossakin vaiheessa huomaa, että on toistanut samaa toivetta jo kymmenen vuotta. Päätä aikaraja milloin tavoite tai osatavoite pitää olla saavutettuna. Jos unelmanasi on ollut aina käydä Yhdysvalloissa, päätä milloin lähdet reissuun. ”Vuonna 2020 lähden Amerikkaan.” Tulet huomaamaan, että on paljon helpompaa tehdä asioita tavoitteen eteen, kun sille on määritetty jokin takaraja.

Kirjaa ylös toimenpiteet, joita tavoitteen saavuttamiseksi tulee tehdä

Mitä sinun tulee käytännössä tehdä, jotta saat tavoitteesi saavutettua? Jos haluat oppia uuden kielen, montako tuntia harjoittelet sitä viikossa? Jos haluat matkustaa Amerikkaan, paljonko sinun tulee säästää rahaa matkaasi varten?

Sitoudu tavoitteisiin

On totta, että varsinkin pitkän aikavälin tavoitteita saattaa joutua jossakin vaiheessa tarkastelemaan uudestaan ja joistakin tavoitteista pitää luopua, mutta, jos vaihdat tavoitteita yhtä usein kuin sukkia, olisi sama, jos sinulla ei olisi tavoitteita ollenkaan. Sitoudu siis tavoitteisiin ja tee töitä saavuttaaksesi ne.

Lue tavoitelistasi läpi mahdollisimman usein ja päivitä sitä tarvittaessa

Parastahan olisi, jos listan lukisi läpi aina aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä ja samalla miettisi, mitä aion tehdä/tein tänään saavuttaakseni nämä tavoitteet. On tärkeää pitää tavoitteet mielessä ja päivittää niitä tarpeen mukaan. Nyt kun tämä välitavoite on saavutettu, mitä seuraavaksi?

DSC_0144

Ja alla vielä omat tavoitteeni, lista jonka aion lukea tästä päivästä eteenpäin (lähes) joka päivä:

1. Haluan oppia ohjelmoimaan seuraavan kahden vuoden aikana niin hyvin, että voin tehdä sitä halutessani työkseni.

Välitavoite/toimenpiteet: Harjoittele ohjelmointia 5 tuntia viikossa.

Välitavoite/toimenpiteet: Opettele käyttämään kahta eri ohjelmointikieltä vuoden aikana.

2. Haluan muuttaa seuraavan 5-7 vuoden aikana ulkomaille väliaikaisesti asumaan.

Välitavoite/toimenpiteet: Opettele puhumaan englantia sujuvammin, puhu englantia joko keskustelemalla tai lukemalla ääneen 2 tuntia viikossa.

3. Haluan onnellisen arjen, joka ei edes tunnu arjelta.

Välitavoite/toimenpiteet: Tee jotain uutta joka viikko, kuten kokeile uutta liikuntalajia, vieraile jossakin uudessa paikassa, kokeile uutta ravintolaa tai valmista itse jotain uutta ruokaa. Tee tämä uusi asia aina arkipäivänä.

Välitavoite/toimenpiteet: Käy valokuvaamassa kerran viikossa.

Välitavoite/toimenpiteet: Käy vähintään kerran kuukaudessa Oulussa.

Välitavoite/toimenpiteet: Saa uusia ystäviä Jyväskylässä ja hengaile näiden kanssa myös arkipäivisin.

4. Haluan elää terveellisesti.

Välitavoite/toimenpiteet: Harrasta liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa.

Välitavoite/toimenpiteet: Syö terveellisesti, pidä karkkipäivä vain korkeintaan kerran kahdessa viikossa.

5. Haluan säästää 10 000€ kolmessa vuodessa.

Välitavoite/toimenpiteet: Siirrä rahaa säästöön joka kuukausi vähintään 275€.

Mitä tavoitteita teillä on ja mitä aiotte tehdä saavuttaaksenne ne?

TRANSLATED: Do you have any long term plans? I hadn’t thought about that before and I spent my weekend figuring out what are my ”life goals”. I think my main goals are to learn programming well enough so that I can do it for living if I choose to. And I want to live abroad at some point.

And I want that my everyday life doesn’t feel like everyday life. That I have a little bit of adventure in every week. And I want a healthy life where I exercise 3 times a week and eat more healthy (no more candy every day like right now :D). And I want to save 10 000 € in three years.

And I’m going to do stuff to achieve these things.

What about you?

 

9 Comments

 1. Hei tää oli hyvä … oon ihan tätä samaa miettinyt ja puntaroinut kun äkkiä oon tajunnut, että elämä oikeesti voi ikuisuudelta tuntuneen ruuhkavuosiputken jälkeen helpottaa. En oo vaan päässyt tarkempaan listaamiseen asti vaan oon pyöritellyt ajatuksia ja vaihtoehtoja päässä …
  Sun esimerkkipohjan avulla on helpompi pistää omat haaveet, tavoitteet, toimenpiteet ja etapit määräaikoineen selkeään ruotuun ja listaan pois pelkistä ympyröidyistä haaveista muistivihon kätkössä. Kiitos ❤

  Liked by 1 henkilö

  • Ihanaa kun kommentoit, kiitos sulle ❤ Ja mahtavaa, että tästä oli apua, toivottavasti voidaan molemmat vuoden päästä viivailla listasta tyytyväisenä tavoitteita saavutetuiksi 🙂

   Liked by 1 henkilö

 2. Vitsi, mun pitäis myös tehdä tämä ihan ajatuksen kanssa. Olen maailman huonoin tekemään pitkän aikavälin suunnitelmia valinnanvaikeuden vuoksi. Konkreettisemmat tavoitteet tulisivat tarpeeseen!

  Liked by 1 henkilö

  • Kannattaa ehdottomasti tehdä, tää oli ainakin mulle tosi silmiä avaava kokemus! Ympäripyöreät toiveet muuttu ihan oikeiksi tavoitteiksi jotka voi saavuttaa 🙂 Odotan saavani lukea sun blogista tavoitelistaa muutaman viikon sisään 😛

   Tykkää

 3. Myönnän tässä nyt, että minulla ei ole minkäänlaista pitkän aikavälin suunnitelmaa. Seilaan vaan elämän merillä reagoiden ja tehden päätöksiä sen mukaan, milloin niitä tulee eteen. Ehkä vähän typerää lopulta, kun kuitenkin joskus haluaisi sen oman talon maalta ja elää hieman eri tavalla muutenkin. Pitääkin tehdä itselleen samanmoinen listaus ja saada asiat rullaamaan konkreettisesti. Kiitos inspiraatiosta! 🙂 ❤

  Liked by 1 henkilö

 4. Päivitysilmoitus: Työn, ihmissuhteiden ja harrastusten tasapainottelu | We're Not in Kansas Anymore

 5. Päivitysilmoitus: Oman ikigain jäljillä – astu harhaan

 6. Päivitysilmoitus: Onnea on… | We're Not in Kansas Anymore

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s