Italia, Matkat
Comments 6

Ghost Town in Italy: Consonno

Italiassa on lähes 20 000 kokonaan tai osittain hylättyä kaupunkia ja kylää.

Syitä kaupunkien hylkäämiseen on monia, osa on hylätty luonnonkatastrofien, kuten maanjäristyksien, tulvien tai maanvyörymien vuoksi, osaan kaupunkeihin ei ole pystytty vetämään sähköjä tai niissä ei ole juoksevaa vettä ollenkaan tai kaupunki ei ole pystynyt tarjoamaan työpaikkoja, joten asukkaat ovat lähteneet.

Kävimme tutustumassa yhteen näistä hylätyistä kaupungeista ja sen tarina on ehkä vielä uskomattomampi kuin muiden. Consonno sijaitsee reilun tunnin ajomatkan päässä Milanosta lähellä Comojärveä. Consonno oli tavallinen pieni kaupunki korkealla vuoren rinteellä vuoteen 1962 asti, kunnes eräs rakennusurakoitsija päätti toteuttaa unelmiaan ja ostaa kaikki kaupungin tontit itselleen pakottaen väestön muuttamaan muualle. Rakennusurakoitsijan unelmana oli muuttaa tämä pieni syrjäinen kaupunki Italian Las Vegasiksi. Kaupunki purettiin ja tilalle ryhdyttiin rakentamaan ostoskeskuksia, hienoja ravintoloita ja upeita luksushotelleja Las Vegasin tyyliin ottaen elementtejä eri kulttuureista. Kaupungissa on nähtävillä esimerkiksi keskiaikainen linna, Islamin moskeijoista tuttu minareetti ja aasialainen pagodi. Kun kaupunki valmistuisi siellä olisi lisäksi eläintarha, kilpa-autorata ja pesäpallokenttä.

Vuonna 1972 kun päärakennuksien rakennustyöt oli saatu lähes valmiiksi luonto päätti kuitenkin toisin ja kaupunkiin johtava päätie tuhoutui maanvyörymän seurauksena. Ilman päätietä suuret ihmismassat eivät pääsisi kaupunkiin, joten hanke jouduttiin lakkauttamaan. Jäljelle jäi outo puolivalmis kaupunki, jota kutsutaan nimellä ”City of Toys”. Kaupunki on joutunut sittemmin ilkivallan kohteeksi ja se on nykyään hieman toisenlainen nähtävyys, kuten kuvista näkyy.

Kaupunki sijaitsee korkealla vuoren rinteellä ja sinne johtaa mutkitteleva vuoristotie. Noin kilometri ennen kaupunkia tie on suljettu puomilla ja auto on jätettävä tien varteen. Yllätykseksemme tien varrella on muitakin autoja, eli emme ole alueella yksin. Loppumatka kaupunkiin menee kävellen autotietä pitkin ja jo kävelymatkan aikana on nähtävissä pieniä merkkejä ajan pysähtymisestä. Kuoppainen asfaltti, romahtanut sillankaide ja graffitein koristeltu tiekyltti kertovat siitä, että tämä paikka on unohdettu.

Ensimmäisenä kaupungista näkyy korkealle kohoava minareetti ja kaupungista kantautuu pauhaavaa musiikkia. Paikallinen nuorisoporukka on tullut viettämään aikaa kaupunkiin ja he hengailevat pahasti ränsistyneen ostoskeskuksen ylätasanteella. Lisäksi kaupungissa näkyy kaksi pariskuntaa valokuvaamassa.

Kaikkialla näkyy ränsistyneitä rakennuksia, graffiteja ja lasinsiruja. Kiinalainen pagodi ei tunnu kuuluvan joukkoon ja puiden siimeksistä kohoaa kummallisia torneja, joiden päättelemme olevan osa eläintarhaa.

Rakennuksien pimeät ikkuna-aukot näyttävät aavemaisilta, mutta uskaltauduimme rakennuksiin sisälle ja ne ovat tyhjiä. Tunnelma on kuitenkin niin aavemainen, että olen onnellinen siitä, että emme ole kaupungissa yksin. Rakennuksissa ei ole huonekaluja juuri ollenkaan ja lattioilla lojuu tyhjiä pulloja ja spraypurkkeja. Seinissä on valtavia reikiä, laudat sojottavat vaarallisesti täynnä ruostuneita nauloja ja ostoskeskuksessa lattia on romahtanut monesta kohtaa alas siten, että pimeä kellari näkyy selvästi.

Muutama rakennus on merkattu yksityiseksi ja ne näyttävät siltä kuin ne olisivat vielä käytössä. Kirkko näyttää täysin koskemattomalta ja joissakin paikoissa nurmikko on leikattu ja pensasaita siistitty. Kaupunki ei siis olekaan täysin autio.

Palatessamme kotiimme luen lisää kaupungista ja minulle selviää, että kaupunki on ollut myynnissä 12 miljoonalla eurolla. Epäselväksi jäi menikö kaupunki silloin kaupaksi.

Voit lukea muista Italian hylätyistä kaupungeista esimerkiksi täältä.

This entry was posted in: Italia, Matkat
Tagged with: , ,

Kirjoittanut

Adventurer, food enthusiast, nature lover, sister and proud owner of a cat and a dog.

6 Comments

  1. Wooooow miten mielenkiintosta ja UPEITA kuvia! Olisipa mahtavaa päästä käymään tuollaisessa paikassa. Pelkästään jo sinun kertomana ja kuvaamana vilisti kylmät väreet ja ihmetys 😀

    Tykkää

  2. Vau, mikä paikka! Aika jännittävä tarina sen taustalla, ja tosi hassua, ettei olekaan aivan täysin hylätty. Olisi varmaan omituista asustella tuollaisten puitteiden keskellä. Mielettömiä kuvia!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s