Italia, Matkat
Comments 10

Italiasta ja italialaisista

Italiaan ja italialaisiin liittyy paljon stereotypioita ja olen tämän kahden kuukauden aikana oppinut, että aika monet niistä pitävät oikeasti paikkansa.

Täällä todellakin syödään paljon pastaa, pizzaa, risottoa ja jäätelöä. Ruoka on täällä yleensäkkin iso juttu ja esimerkiksi ruokakaupoista ei löydy valmisruokia juuri ollenkaan. Luin jostakin, että italialaisissa asunnoissa ei perinteisesti ole mikroja, koska niille ei ole tarvetta.

Monet ihmiset ovat hyvin spontaaneja ja tunteikkaita. Autokuski saattaa yhtäkkiä vetäistä jarrut pohjaan ja pysähtyä tupakoimaan kollegan kanssa ja kaduilla on ihan normaalia nähdä kiihkeästi suutelevia pariskuntia. Aika isokin osa ihmisistä puhuu isoon ääneen, koskettelee toisiaan ja elehtii kiivaasti käsillään. Itsehän olen hyvin perinteinen jäykkä suomalainen – juuri sellainen, joka kavahtaa vieraan (tai puolitutun tai tutun) kosketusta ja pitää vähintään metrin välimatkan ihmisiin. Kammottavin kokemus täällä onkin ollut se, kun joku mies tarrasi mua olkavarresta kiinni sanoessaan mulle jotain. Yök.

Italialaisten ystävällisyydestä olen kuullut kahdenlaista. Toiset sanovat italialaisia koppaviksi ja toiset taas hyvin ystävällisiksi. Itse en lähtisi koko kansaa tässä vaiheessa luonnehtimaan, vaan mielestäni täällä on (kuten varmaan kaikkialla muuallakin) ystävällisiä ja epäystävällisiä ihmisiä. Jotkut ovat olleet ihan superystävällisiä, jotkut taas hieman tylyjä. Superystävällinen oli esimerkiksi se bussilippuja myyvä vanha rouva, joka ei puhunut sanaakaan englantia ja joka yritti kertoa meille toistuvaksi italiaksi, että linja-autot eivät kulje sinä päivänä siellä missä olimme. Me tajusimme tämän vasta käveltyämme bussipysäkille ja käännettyämme siellä olevan ilmoituksen asiasta. Superystävällinen oli myös se nainen, jolta kysyimme neuvoa löytääksemme asuntomme Varesesta ja joka lähti tarkistamaan asiaa tupakkakaupasta (joka on ilmeisesti kylän tietotoimisto) ja joka sen jälkeen johdatti meidät asunnollemme. Hieman tylyjä ovat olleet ne myyjät, jotka ovat lakanneet puhumasta meille kokonaan sen jälkeen kun ovat tajunneet meidän olevan turisteja.

Jokainen lienee kuullut puhuttavan italialaisesta liikennekulttuurista ja kyllähän se on paikoitellen aika hurjaa. Ei ole tainnut kulua yhtäkään linja-automatkaa ilman edes yhtä raivokasta tyyttäystä ja kuskin sadattelua.

Italialaiset ovat tunnettuja myös myöhästelystään ja joukkoliikenteessä tämä ilmenee niin, että paikallisliikenteen bussiaikataulut pitävät yleensä paikkansa, mutta junat ja pidemmän matkan linja-autot ovat silloin tällöin myöhässä. Bussissa matka saattaa kestää 40 minuuttia kauemmin kuin reittiopas väittää ja junat tuntuvat rikkoontuvan harmillisen usein kesken matkan.

Kuitenkin, ehdottomasti italialaisimmat jutut mitä olen tämän reissun aikana nähnyt oli Veronassa ohitsemme huristeleva pikkuauto joka oli ihan täynnä nunnia (koska nunnat + pikkuautot ovat maailman italialaisin juttu) ja eräässä pizzeriassa työskentelevä mies, joka näytti niin perinteiseltä italialaiselta pizzakokilta kuin vain voi näyttää. Miltä näyttää perinteinen italialainen pizzakokki? No aivan Super Mariolta tietenkin!

Mikä tuli kuitenkin yllätyksenä?

Marian patsaita kaikkialla – Uskonto ja varsinkin katolilaisuus näkyvät Italian katukuvassa vahvasti, tämä oli minulla jo etukäteen tiedossa. Upean näköisiä kirkkoja osasin siis oikeastaan odottaakin, mutta se tuli yllätyksenä, että Maria Magdalenan pyhimyspatsaita löytyy kaikkialta ja välillä mitä kummallisimmista paikoista. Marian patsaita on näkynyt teiden varsilla (joissa on ihan oikeita alttareita kukkineen ja kynttilöineen), rakennuksien seinien syvennyksissä ja jopa patikointipolkujen varrella olevissa kalliokoloissa.

Sisiliskot – Täällä on niitä PALJON. Isoja 15-20 cm pituisia ja pienempiä alle 5 cm mittaisia. Toinen juttu on käärmeet. En tiedä miten on muun Italian laita, mutta täällä Varesessa niityillä on tosi paljon käärmeitä. Esimerkiksi eräällä muutaman tunnin mittaisella patikointireissulla näimme niitä 4 kappaletta. Ihanaa, tiedän.

Gluteenittomuus – Italia taitaa olla keliaakikkojen luvattu maa, sillä maassa myydään paljon gluteenittomia tuotteita ja sairaus on täällä yleisesti tunnettu. Isoimmissa kaupoissa on yleensä todella laaja gluteenittomien tuotteiden tuotevalikoima ja voisinpa väittää, että joka kaupungista löytyy ravintoloita, jotka tarjoavat myös gluteenitonta ruokaa (siis salaatin ja risoton lisäksi). Gluteenittomuudesta kertoo lause Senza Glutine.

Mitä huomioita muut ovat tehneet Italiasta tai italialaisista?

This entry was posted in: Italia, Matkat
Tagged with: ,

Kirjoittanut

Adventurer, food enthusiast, nature lover, sister and proud owner of a cat and a dog.

10 Comments

 1. Ooohhh ❤ Minulla ei ole tähän mitään lisättävää, mutta oi niin toivon, että voisin itsekin joskus elellä Italiassa pidemmän pätkän! Niin tulisesti siihen rakastuin kolmella lyhyellä turistureissullani ❤

  Tykkää

 2. Taidan asua perinteisessä italialaisessa asunnossa, koska mulla ei ole mikroa, kun ei sitä oikeesti tarvitse mihinkään! …muuta italialaista tästä introvertista ei kyl sit löydy hakemallakaan. :’D

  Tykkää

  • Mekin huomattiin vasta nyt melkeen kuukauden jälkeen, että tässä asunnossa ei oo mikroa, huomasin sen itseasiassa siitä kun tein omenapiirakkaa (koska en voinu tehä sitä kauraomenapaistosta :D) ja piti sulattaa voita 🙂

   Tykkää

 3. newyorkbucketlist says

  Ehdin lukea vasta nyt tämän, koska on ollut pientä hässäkkää oman lähdön kanssa. 😀 Nunnat pienessä autossa oli kyllä varsin osuva ja tiivistetty kuvaus. Tuli mieleen, että mun veljen asuessa Italiassa sillä oli ihan supermarion näköinen talonmies. Eli heitä ilmeisesti riittää siellä. 😀

  Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: Vuoden 2017 hitit ja hudit | We're Not in Kansas Anymore

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s